Kosten houten veranda

Kosten houten verandaBen je van plan een veranda aan te laten leggen, dan weet je dat je vele keuzes hebt. Eén van de keuzes die je moet maken is het materiaal. Hout wordt veel voor veranda’s gebruikt, omdat het natuurlijk is en dus mooi past bij je tuin. De prijs voor een houten veranda wordt niet alleen bepaald door het materiaal, maar ook door de afmetingen en de manier van constructie. Hier kun je lezen over hoeveel je betaalt voor een nieuwe houten veranda, hoe deze factoren die deze prijs beïnvloeden en hoe je hem zo laag mogelijk kunt houden.

*Tip:

→ Direct weten de exacte kosten zijn? Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van diverse lokale specialisten.

De voor- en nadelen van hout

Naast hout, worden er ook veel veranda’s gemaakt van aluminium en staal en elk materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen. Hout is de goedkoopste optie en is makkelijk te bewerken, zodat je er veel verschillende constructies mee kunt ontwerpen. Ook is het warm en vormt het een natuurlijke overgang tussen je huis en je tuin. Ook kun je hout vrij gemakkelijk over schilderen, als je toe bent aan een verandering. Het grote nadeel van hout is dat je het jaarlijks moet onderhouden, vooral omdat het te maken krijgt met allerlei weersomstandigheden. Water en mosvorming kunnen onherstelbare schade aanrichten. Daarnaast gaat hout korter mee dan aluminium of staal. Je kunt rekenen op een levensduur van rond de 30 jaar, terwijl je hier voor de andere twee materialen 20 jaar bij op kunt tellen.

Hoeveel betaal je voor een nieuwe houten veranda?

Een veranda kun je aanschaffen in verschillende formaten en je kunt hem op verschillende manieren laten samenstellen. Uiteraard geldt hoe groter hoe duurder en als je de veranda zelf bouwt ben je goedkoper uit dan wanneer je hem laat bouwen of ontwerpen. De tabel beneden geeft de gemiddelde kosten weer voor een houten veranda bouwpakket, een prefab veranda die je laat plaatsen en een op maat gemaakte houten veranda. De prijzen zijn inclusief BTW, materiaal eventuele arbeidskosten.

 

Soort houten veranda 8m2 Minimumprijs
Bouwpakket €600
Prefab €2000
Op maat gemaakt €4500

 

Bouwpakket

Houten veranda’s die je kunt kopen als bouwpakket zijn niet duur. Als je voor een kleinere afmeting gaat dan in de tabel, kun je deze voor onder de €1000 aanschaffen. Vaak krijg je hier uitgebreide instructies bij, soms door middel van dvd, zodat je precies weet hoe je hem moet opbouwen. Je hebt wel doe-het-zelf ervaring nodig, de juiste gereedschappen en je hebt niet veel inspraak in het ontwerp van de veranda.

 

Prefab

Een prefab veranda geeft je meer keuze. Deze bestel je in eerste instantie uit een catalogus, maar kun je op bepaalde manieren laten samenstellen zodat je er toch tot op zekere hoogte je eigen stempel op kunt drukken. Een groot voordeel van prefab is dat het goedkoop is, gemakkelijk en dat je minimale overlast hebt van de bouwwerkzaamheden. De veranda wordt namelijk in de fabriek samengesteld en vervolgens op locatie in elkaar gezet. Dit kan in minder dan een dag gebeurd zijn.

Op maat

Een op maat gemaakte houten veranda is de duurste optie, echter je kunt wel helemaal zelf bepalen hoe je wilt dat hij er uitziet. Je kunt zo echt een unieke aanbouw maken aan je huis, die bij jouw persoonlijke smaak, bij je tuin en interieur past. Vaak worden deze voor een groot gedeelte pas op locatie samengesteld dus je zal meer overlast ervaren dan wanneer je een prefab veranda laat bouwen.

Hou de kosten onder controle

Je veranda kan dus prijzig zijn, vooral als je speciale eisen hebt. Natuurlijk wil je de beste overkapping voor jouw woning en als je voldoende budget hebt is er veel mogelijk. Toch is het niet de bedoeling dat je te veel betaalt. Hier kun je lezen over hoe je op je nieuwe houten veranda kunt besparen.

  • Kies een plaatselijke leverancier: kies je een lokale producent, dan betaal je minder aan voorrijkosten. Duurt jouw klus een aantal dagen, dan kun je hier flink op bezuinigen.
  • Doe het zelf: als je een bouwpakket veranda koopt ben je in staat om deze zelf volledig naar je eigen smaak te maken. Kies een basis uitvoering en kleedt hem zelf aan. Daarna heb je alsnog een unieke veranda voor een fractie van de prijs.
  • Een goede planning: zorg ervoor dat je bij het plannen van je veranda alle opties bekijkt die je hebt. Dit doe je door middel van het vergelijken van offertes en hier geldt, hoe gedetailleerder de omschrijving van je wensen, hoe accurater de offertes worden en hoe beter je kunt inschatten wat de kosten zullen zijn.

Bespaar ook met onze vergelijkingstool

Je kunt het proces van het opvragen van offertes vergemakkelijken en versnellen door onze vrijblijvende vergelijkingstool te gebruiken. Deze kun je namelijk binnen een korte tijd voorzien van een aantal offertes van bedrijven uit jouw regio. Je vult simpelweg een omschrijving van je klus in en geeft je locatie door, en de tool doet de rest. Zo kun je snel beginnen met vergelijken en weet je zeker dat je alle opties hebt bekeken voordat je tot een beslissing komt wat betreft jouw nieuwe veranda.

 

Wat kost een veranda?

De prijzen van een veranda kunnen aanzienlijk verschillen per specialist. Met name doordat er diverse arbeidskosten worden gerekend. Vergelijk in een keer tot 6 offertes van lokale veranda specialisten en bespaar tot wel 30%.