Kosten zelf veranda plaatsen

Kosten zelf veranda plaatsenEen veranda kan een schitterende toevoeging zijn aan je woning. Je creëert een stijlvolle overgang met je tuin en een plek waar je vele dagen van het jaar beschut kunt zitten. Als je een ervaren klusser bent, of je werkt met een budget, dan kun je overwegen om zelf de veranda te plaatsen. Deze veranda’s worden dan meestal geleverd als bouwpakket zodat je alleen de instructies moet volgen. Hier kun je lezen hoeveel je betaalt voor zo’n zelfbouw veranda, hoe het materiaal invloed heeft op de prijs en worden er een aantal tips gegeven over hoe je deze prijs zo laag mogelijk kunt houden.

*Tip:

→ Direct weten de exacte kosten zijn? Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van diverse lokale specialisten.

Waarom zelf een veranda bouwen?

Het zelf bouwen van een veranda heeft vele voordelen. Ten eerste is er natuurlijk het financiële voordeel, je bespaart veel geld door de arbeidskosten uit te sluiten. Ook kun je als je zelf een veranda bouwt dit doen volgens je eigen smaak. Je kunt bijvoorbeeld een basismodel bestellen en deze verder zelf zo uitrusten als je het voor ogen hebt. Voor een fractie van de prijs kun je zo toch een unieke veranda creëren.

De kosten van een zelfbouw veranda

De factoren die de prijs van een zelfbouw veranda bepalen zijn het materiaal en de afmetingen. Het is vanzelfsprekend dat een grotere veranda meer kost omdat hier meer materiaal voor nodig is. Het soort materiaal bepaalt tot op zekere hoogte ook de constructie en de meest gangbare materialen voor een veranda zijn hout, aluminium en staal. De tabel beneden geeft de minimum kosten weer voor de verschillende materialen, inclusief BTW.

Materiaal zelfbouw veranda 2,5m x 3m Minimumprijs
Hout €600
Aluminium €900
Staal €1000

Hout

Hout is het meest gangbare materiaal voor zelfbouw veranda’s omdat het makkelijk te bewerken is en goedkoop. Ook geeft hout een natuurlijke uitstraling, wat voor veranda’s perfect is omdat ze deel uitmaken van je buitengebied. Het is ook erg makkelijk om hout over te schilderen, voor het geval je toe bent aan een verandering. Je moet wel in je achterhoofd houden dat hout veel onderhoud nodig heeft en dat de levensduur korter is dan dat van de andere materialen.

Aluminium

Aluminium is duurder dan hout, maar staat bekend om zijn kracht en lichte gewicht. Je kunt met aluminium een moderne veranda maken die lang mee zal gaan en ook geen onderhoud nodig heeft. Een nadeel van aluminium is wel dat het niet makkelijk over te schilderen is. Ook mist het soms het knusse uiterlijk dat je met hout wel hebt.

Staal

Wil je zelf een stalen veranda bouwen, dan heb je een kwalitatief sterk materiaal gekozen. Je kunt met dunne palen een zware dakconstructie dragen waardoor de veranda erg open kan zijn. Ook staak heeft geen onderhoud nodig, mits het verzinkt is. Een nadeel van staal is de prijs, het is duurder dan de andere materialen, en het gewicht. Staal is niet makkelijk te bewerken omdat het erg zwaar is.

PVC

Een laatste optie is PVC. Dit materiaal is erg goedkoop, maar het is moeilijk om hier een zelfbouw veranda van te vinden. Je kunt wel verschillende onderdelen los kopen en deze gemakkelijk in elkaar klikken, zodat je in principe een veranda zelf ontwerpt. Een nadeel van PVC is dat het minder sterk is dan de andere materialen, zodat je meerdere palen nodig hebt om de dakconstructie te dragen. Ook mist het de authentieke uitstraling van hout en de moderne look van staal.

Bespaar op de kosten

Hier lees je hoe je de kosten voor een nieuwe zelfbouw veranda zo laag mogelijk kunt houden.

  • Sluit tweedehands niet uit: soms kun je voor een fractie van de prijs een prima tweedehands veranda vinden. Deze kun je opknappen naar je eigen smaak, of je kun jezelf zo een duurder materiaal veroorloven.
  • Kies een lokale leverancier: hiermee bespaar je op de transportkosten en de voorrijkosten. Vooral als ze meerdere keren moeten rijden kan dit je een aanzienlijk bedrag besparen.
  • Prefab: als je het toch niet aandurft om zelf je veranda te bouwen, dan kun je de volgende goedkoopste optie nemen en dat is prefab. De veranda wordt in de fabriek gebouwd en bij jou op locatie simpelweg in elkaar gezet. Dit is snel, financieel nog steeds aantrekkelijk en makkelijk.

Vergelijk offertes en bespaar nog meer

De beste manier om elke klus voor te bereiden is door te kijken wat de markt precies voor jou te bieden heeft. Dit doe je door het vergelijken van offertes en om die te verzamelen moet je alle bedrijven in jouw omgeving af. Wij kunnen je een groot gedeelte van het werk uit handen nemen met onze gratis en vrijblijvende vergelijkingstool. Door één keer je gegevens in te vullen kan de tool je binnen een korte tijd een aantal offertes opsturen van leveranciers uit jouw buurt. Deze vergelijk je vervolgens op alle punten die voor jou belangrijk zijn, zodat je zeker weet dat je een weloverwogen beslissing kunt maken wat betreft jouw nieuwe veranda.

 

Wat kost een veranda?

De prijzen van een veranda kunnen aanzienlijk verschillen per specialist. Met name doordat er diverse arbeidskosten worden gerekend. Vergelijk in een keer tot 6 offertes van lokale veranda specialisten en bespaar tot wel 30%.