Kosten prieel

Je eigen tuin, dat is de plek waar je het liefste de hele dag in zit. Toch is dat in ons grillige klimaat lang niet altijd mogelijk. Op sommige dagen kan de zon zo genadeloos hard schijnen dat het in de tuin haast niet vol te houden is, hoe graag je dat ook zou willen. Ook wanneer je een tuin op het zuiden hebt is het een verademing om ergens beschut te kunnen zitten. We keken voor jou naar een oplossing die zowel een lust voor het oog als voor het wooncomfort is. We hebben het over een prieel.

*Tip:

→ Direct weten de exacte kosten zijn? Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van diverse lokale specialisten.

Wat is een prieel

Een prieel is een vrijstaande overkapping voor in je tuin. Het is een zitje wat jou net wat comfort biedt. Het dak van een prieel is doorgaans bedekt met shingles. Doorgaans is een prieel van hout gemaakt. Het aantal hoeken van het dak kan je zelf kiezen. Je kan doorgaans kiezen voor een prieel met 4 hoeken, maar ook voor een rondere variant met 5 of 6 hoeken. Een prieel in je tuin geeft jouw tuin een wat ruimtelijker effect.

Hoeveel kost een prieel

We hebben navraag gedaan naar de kosten van een prieel. We kwamen tot de volgende bevindingen.

Wat voor prieel koop eje Wat zijn de afmetingen van het prieel Wat zit er in de prijs Prijs
Een prieel van hout 299 cm doorsnee, 260 cm hoog Per stuk, inclusief BTW maar exclusief montage Tussen 375 en 425 euro
Een prieel van hout 349 cm doorsnee, 304 cm hoog Per stuk, inclusief BTW maar exclusief montage Tussen 450 en 525 euro
Een prieel van hout 360 doorsnee, 360 cm hoog Per stuk, inclusief BTW maar exclusief montage Tussen 890 en 950 euro
  • Als je wel handig bent. Ben jij handig aangelegd, dan koop je een prieel als een bouwpakket om het zelf in elkaar te zetten. Denk eraan dat je minimaal één extra persoon hebt om jou hierbij te helpen. Je werkt immers met lange palen die je waterpas moet installeren. Dit gaat het beste wanneer je samen kan werken.
  • Als je een beetje handig bent. Ben jij een beetje handig aangelegd, dan koop je een prieel als bouwpakket maar je laat het door een klussenbedrijf in elkaar zetten. Je kan het klussenbedrijf wel helpen door bijvoorbeeld de plek waar het prieel komt te staan vrij te ruimen. Je kan ook alvast wat werkruimte creëren voor de medewerkers van het klussenbedrijf.
  • Als je niet handig bent. Ben jij niet handig aangelegd; in dat geval is het een goed idee om het prieel in zijn geheel door het klussenbedrijf te laten bouwen. Je laat al het werk aan het klussenbedrijf over. Je weet in dat geval zeker dat het prieel goed vakkundig wordt gemonteerd. Daarnaast krijg jij de volledige garantie op het prieel.

De opbouw van de factuur

  • Keuze 1: Hoe groot is het prieel. De afmeting van een prieel bepaalt voor een groot gedeelte de prijs van het prieel. Ga er alleen wel vanuit dat een prieel wat groter wordt in doorsnee naar verhouding steeds wat minder kost per vierkante meter ruimte. Dat komt doordat de fabrikant op een gegeven moment uit de vaste kosten is. Vaste kosten zijn bijvoorbeeld de productiekosten van het prieel en het instellen van de machines.
  • Keuze 2: Hoe luxe is het prieel. De luxe van het prieel bepaalt voor een groot gedeelte de prijs. We hebben het dan over de uitvoering van het prieel. Je kan kiezen voor een prieel van standaard geschaafd en geïmpregneerd hout. Je kan echter ook kiezen voor een prieel wat van hardhout is gemaakt.
  • Keuze 3: Van welk materiaal is het prieel gemaakt. Een prieel kan worden gemaakt van hout, maar het kan ook worden gemaakt van kunststof. Dit is een stuk voordeliger dan hout en daarnaast is het veel eenvoudiger te onderhouden. Een prieel kan ook van aluminium worden gemaakt. Dat is een materiaal wat heel onderhoudsvriendelijk is. Daarnaast heeft het een heel lange levensduur. Aluminium is echter ook vele malen duurder dan hout of kunststof.
  • Keuze 4: Welke vorm heeft het prieel. Een prieel kan je in meerdere vormen kopen. Een rond prieel met 5 of 6 palen zal doorgaans wat duurder zijn dan een vierkant prieel met 4 palen. De montage van een rond prieel is daarnaast wat bewerkelijker dan van een vierkant prieel.

Tenslotte nog wat tips

  • Vraag offertes op.

Offertes opvragen

Een prieel is handwerk. Jij kan daar op besparen met offertes. Die vraag je op met onderstaande knop. Jouw voordeel kan oplopen tot wel 25 procent.

Wat kost een veranda?

De prijzen van een veranda kunnen aanzienlijk verschillen per specialist. Met name doordat er diverse arbeidskosten worden gerekend. Vergelijk in een keer tot 6 offertes van lokale veranda specialisten en bespaar tot wel 30%.