Kosten veranda zelfbouw

Kosten veranda zelfbouwWil je een veranda aan laten leggen, dan kom je voor een aantal beslissingen te staan. Zo kun je kiezen uit verschillende materialen, afmetingen en constructiemogelijkheden. Eén van die keuzes is om voor een zelfbouwpakket te kiezen en de prijzen daarvan hangen vooral af van het materiaal. Hier kun je lezen hoeveel je betaalt voor een zelfbouwpakket veranda, hoe het materiaal van invloed is op de prijs en wat je kunt doen om deze kosten nog meer te beperken.

*Tip:

→ Direct weten de exacte kosten zijn? Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van diverse lokale specialisten.

Waarom een zelfbouw veranda?

Het grote voordeel van een zelfbouw veranda is natuurlijk dat het een stuk goedkoper is dan wanneer je deze laat bouwen. Je bespaart jezelf de arbeidskosten en deze maken vaak een groot gedeelte uit van de prijs. Er zijn nog meer redenen waarom zelfbouw een goede optie is. Wat veel mensen een nadeel vinden is dat je geen inspraak hebt in het ontwerp. Dit kun je ook als een voordeel zien, omdat je de kale veranda als een blank canvas kunt gebruiken en volledig kunt aankleden naar je eigen smaak. Zo heb je toch een unieke veranda, die je zelf gebouwd hebt, voor een fractie van de prijs.

Hoeveel kost een zelfbouw veranda?

De prijzen voor een zelfbouw veranda hangen vooral af van de afmetingen en het materiaal. Qua afmetingen geldt vanzelfsprekend, hoe groter hoe duurder. Er is immers meer materiaal nodig. Wat betreft het materiaal heb je meestal de keuze uit hout, aluminium en staal. Hout en aluminium komen het meeste voor omdat deze makkelijk zijn om mee te werken. Hier volgt een overzicht van de minimum kosten voor een zelfbouw veranda van 2,5 meter bij 3 meter, inclusief BTW.

Materiaal zelfbouw veranda 2,5m x 3m Minimumprijs
Hout €600
Aluminium €900
Staal €1000

Hout

Houten zelfbouw veranda’s worden het meeste verkocht. Dit materiaal is makkelijk op maat te maken en ook vrij simpel om zelf mee te werken. Daarnaast heeft hout een erg mooie en knusse uitstraling, vooral als natuurlijke overgang tussen huis en tuin en is het sterk. Ook is hout de meest betaalbare optie en kan het makkelijk worden overgeschilderd. De nadelen van hout hebben vooral te maken met het onderhoud. Hout is namelijk erg gevoelig voor vocht en moet hiertegen jaarlijks worden beschermd en zelfs dan is de levensduur korter. Reken op gemiddeld zo’n 30 jaar.

Aluminium

Je kunt ook redelijk veel aluminium veranda’s vinden om zelf te bouwen. Deze zijn duurder, maar het materiaal is lichter zodat het makkelijk te vervoeren en mee te werken is. Aluminium veranda’s kun je niet oververven, dus die koop je in de kleur die je wilt. Daar staat tegenover dat je aluminium ook niet hoeft te onderhouden en dat het zeker 50 jaar dienst kan doen.

Staal

Stalen veranda’s zijn niet zo makkelijk te krijgen als bouwpakket als de andere twee materialen. Staal is namelijk erg zwaar en je betaalt er ook meer voor. Stalen veranda’s hebben als kenmerk dat ze vaak dunnere palen hebben om de dakconstructie mee te dragen. Dit is omdat staal erg sterk is. Daarnaast kan staal ook niet roesten mits het verzinkt is. De levensduur van een stalen veranda is ook 50 jaar.

Handige bespaartips

Behalve de kale prijzen zijn er ook extra’s waar je voor kunt kiezen zoals een waterafvoersysteem of een bepaald dak. Ook al heb je een goedkope optie gekozen, je zal de prijs snel zien stijgen al naar gelang de keuzes die je maakt. Hier lees je hoe je kunt besparen op je zelfbouw veranda.

  • Kies een lokale leverancier: de veranda moet natuurlijk worden afgeleverd en transportkosten maken een deel uit van de prijs. Als je ervoor zorgt dat de kilometers zo laag mogelijk liggen, kun je deze kosten ook zo laag mogelijk houden.
  • Probeer tweedehands: soms is het mogelijk om een veranda tweedehands te vinden. Het voordeel hieraan is dat het een stuk goedkoper is, maar ook dat je de veranda kunt opknappen en het een persoonlijke twist kunt geven. Je moet geduld en geluk hebben, maar als je regelmatig de online marktplaatsen in de gaten houdt, kun je zo een koopje op de kop tikken.
  • Een goede planning: het is goed om al je opties te bekijken voordat je een keuze maakt. Zo kun je bijvoorbeeld prijs en kwaliteit vergelijken. Geef altijd een duidelijke en precieze omschrijving door van je project, zodat de offertes de prijs het beste kunnen weergeven.

Plan met onze vergelijkingstool

Deze planning doe je meestal door het opvragen van offertes. Onze vergelijkingstool kan hier zeer behulpzaam bij zijn. Je vult één keer je gegevens in en de tool kun je binnen een korte tijd een aantal offertes opsturen van leveranciers uit jouw omgeving. Zo kun je al beginnen met vergelijken zonder dat je daar zelf veel moeite voor hebt moeten doen. De vergelijkingstool is gratis en vrijblijvend en kun je bijstaan in het maken van een weloverwogen beslissing wat betreft jouw zelfbouw veranda.

 

Wat kost een veranda?

De prijzen van een veranda kunnen aanzienlijk verschillen per specialist. Met name doordat er diverse arbeidskosten worden gerekend. Vergelijk in een keer tot 6 offertes van lokale veranda specialisten en bespaar tot wel 30%.